BREZPLAČNA DOSTAVA ZA VSA NAROČILA. NAROČITE ZDAJ!

Valuta:

Uporaba plute – izolacijske in toplotne lastnosti

Pluta je znana kot surovina že zdavnaj. Še v III. tisočletju p.n.š. jo uporabljali na Kitajskem, v Egiptu, Perziji in Babilonu kot material za plovci za ribiško opremo. V grobnicah faraonov bili odkriti delci plute, ki se dobro ohranila na današnji dan, ki zagotavljalo toplotno stabilizacijo mumije. V starem Rimu v IV. Stoletju p.n.š. iz plute izdelovali akvatorije, zamaške za sode za vino in olje, žensko obutev ter izdelovali strešne obloge iz plute.

Ampak največ v starodavnem svetu pluto cenili za njeno neprepustnost. To, da je gostota plute popolnoma idealna potrjujejo izkopavanja. Amfora z zamaškom iz plute iz I. stoljetja p.n.š., ki bila najdena v prejšnjem stoletju v Efesu, je več kot 20 stoletji ležala pa vseeno bila polna z vinom. Tudi v ruševinah Pompejev, ki so bili porušeni zaradi izbruha Vezuvija, arheologi izkopavali amfore z zamaški iz plute, ki bili polni vina. Taki primeri dokazujejo neverjetno obstojnost tega materiala, ne glede na vpliv različnih dejavnikov: mikroorganizmov v prsti, morske vode in tp.

V naš čas izolacijske in neprepustne lastnosti plute najbolj se izkazali v vinarski panogi, kje se uporablja 80% od svetovnega proizvodnje, večinoma njene najbolj cenovne vrste. Ostalih 20% trga s pluto porabijo panoge: gradbena, ribiška, športna, proizvodnja izdelkov za pisarno in dom (škatle iz plute), (plovce iz plute), ribištvo, vodni promet (za ozbačevanje akvatorije in vodnih poti), vodni reševalci, aviacija in zračni promet, proizvodnja glasbil, obutve, pohištva in td.
Varni plačilni prometi
Brezplačna dostava
Najvišja kakovost
Garancija na zadovoljstvo